نحوه سیدر گذاری در گاو و میش

جفتگیری گاو و گوسفند باید بعد از فحلی شدن دام رخ دهد دقیقا به مانند زنان که بعد از تخمک گذاری نزدیکی با درصد بالای حاملگی انجام می شود. پس برای افزایش درصد دوقلوزایی گوسفندان و آبستن شدن گاو باید جفتگیری دام بعد از فحلی شدن گاو یا فحلی شدن گوسفند رخ دهد. به رفتارهای چون سواری دادن به دیگر دام ها و ترشحات در واژن دام و… فحلی شدن دام گفته می شود. سیدر وسیله ای برای فحلی شدن گاو و گوسفند است که با خواند این مقاله با نحوه سیدر گذاری در گاو و میش آشنا خواهید شد.

سیدر وسیله ای است که در داخل رحم گاو ماده و میش قرار می گیرد تا دام زودتر فحل شود و آماده جفتگیری شود و باعث افزایش زایش گاو و گوسفند شود.

فواید سیدر گذاری در گاو و گوسفند

  1. همزمان سازی فحلی باعث افزایش فحل شدن در دوره فشرده می شود.
  2. کنترل تخمک گذاری گاو ماده و میش
  3. قابلیت فحل کردن دام و آمادگی برای تلقیح مصنوعی
  4. جلو افتادن فصل تولید مثل دام ماده
  5. افزایش راندمان تولید مثل
  6. افزایش سودآوری گله و زایش بیشتر دام
  7. مدیریت تاریخ دقیق جفتگیری

نحوه سیدرگذاری در گاو و میش

سیدرگذاری با وسیله ای به نام اپلیکاتور انجام می شود که بهتر است از اپلیکاتور همان شرکت که سیدر می فروشد استفاده کنید.

  1. اپلیکاتور را ابتدا کاملا شستشو دهید.
  2. دستکش لاتیکس بپوشید.
  3. با دستمال کاغذی یک بار مصرف واژن دام را تمیز کنید.
  4. سیدر ها باید در محیط خشک و زیر دمای ۲۰ الی ۲۵ درجه سانتی گراد نگهداری شوند تا کیفیت خود را از دست ندهند.
  5. با لوبریکانت مخصوص دامپزشکی سر اپلیکاتور را لیز کنید و سپس فرج میش یا گاو ماده را با دست دیگر باز کنید و در زوایه ۳۵ تا ۴۵ درجه تا انتهای فرج اپلیکاتور را وارد کنید. و با فشردن پیستون سیدر را داخل واژن رها کنید و به آرامی اپلیکاتور را در بیاورید.
  6. مدت زمان ماندن سیدر در داخل واژن برای هر دام متفاوت است.

حتما قبل از بردن دام به کشتارگاه سیدر را از دام خارج کنید و از خوردن گوشت چنین دام هایی تا ۲۴ ساعت بعد از برداشت سیدر خودداری کنید. این نکته هم توجه کنید که هر سیدر یک بار قابلیت استفاده دارد.

سیدر گذاری برای چه دامهایی مجاز نیست؟

  • دام هایی که از وزن مناسب یا سن کافی برای جفتگیری برخوردار نیستند
  • دام هایی که دارای سیستم واژنی رشد نکرده و غیرعادی یا ملتهب و عفونی هستند .
  • گاوهای گوشتی که کمتر از ۲۰ روز بعد زایمان و در گاوهای شیری که کمتر از ۴۰ روز از زایمانشان گذشته است.
  • در گاوهای شیری آنستروس که کمتر از۴۲ روز و بیشتر از ۷۸ روز از زایمانشان گذشته و این گونه گاو ها باید از نظر اثر بخش و ایمنی مورد ارزیابی قرار گیرند.

فرشاد ذوقی

کار من دامداری است گهگاهی هم مطلبی درباره گوسفندان مینویسم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *